- Otrzymane podziękowania: 124
pierwszy lód - jez. Otalżyno, Kaszuby
- Maciej, P 247
- Autor
- Wylogowany
- Administrator
- P 247
Mniej
Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #1270
przez Maciej, P 247
Replied by Maciej, P 247 on topic pierwszy lód - jez. Otalżyno, Kaszuby
No i niestety się posypało... grubość lodu 5 cm i pada deszcz. Jutro na pewno nie ma co przyjeżdżać, w niedzielę też, bo ten zapowiadany przymrozek nie załatwi sprawy.
Mi się niestety nie udało dojechać nad lód, ale Wojtek, P311 dotarł i dokonał pomiarów (dzięki!).
Mi się niestety nie udało dojechać nad lód, ale Wojtek, P311 dotarł i dokonał pomiarów (dzięki!).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Maciej, P 247
- Autor
- Wylogowany
- Administrator
- P 247
Mniej
Więcej
10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #1269
przez Maciej, P 247
Żeglowanie w najbliższy weekend na Otalżynie stoi pod znakiem zapytania, ale też nie jest nieprawdopodobne. Dzisiaj późnym popołudniem pojadę i sprawdzę czy jest w ogóle o czym myśleć.
Z czwartku na piątek przez ok. 4-5h był przymrozek do -1, ale nad ranem znowu temperatura skoczyła nieco ponad 0. Przez ostatnie dni pojawiały się mżawki i temp. do +3, powinno się utrzymać. Dzisiaj wieczorem będzie wiadomo.
Wg prognoz przymrozków można spodziewać się raczej z soboty na niedzielę niż z dzisiaj na jutro - zobaczymy, w końcu to Kaszuby.
Jeśli pogoda nie spłata figla, to jeżeli lód jest nadal mocny i w okolicach 7 cm, to w niedzielę prawie na pewno, a jutro - kto wie, może polatamy.
Oto prognoza dla Otalżyna:
Z czwartku na piątek przez ok. 4-5h był przymrozek do -1, ale nad ranem znowu temperatura skoczyła nieco ponad 0. Przez ostatnie dni pojawiały się mżawki i temp. do +3, powinno się utrzymać. Dzisiaj wieczorem będzie wiadomo.
Wg prognoz przymrozków można spodziewać się raczej z soboty na niedzielę niż z dzisiaj na jutro - zobaczymy, w końcu to Kaszuby.
Jeśli pogoda nie spłata figla, to jeżeli lód jest nadal mocny i w okolicach 7 cm, to w niedzielę prawie na pewno, a jutro - kto wie, może polatamy.
Oto prognoza dla Otalżyna:
Ostatnia10 lata 11 miesiąc temu edycja: Maciej, P 247 od.
- Maciej, P 247
- Autor
- Wylogowany
- Administrator
- P 247
Mniej
Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #1264
przez Maciej, P 247
Nie wytrzymałem i pojechałem na lód, co prawda na łyżwy, ale i tak radocha była. Lodu jest 7 cm, ale znalazłem 1-2 miejsca, gdzie było ok. 6 cm, pomiarów zrobiłem ok. 15 (13 po 7 cm, 2 po 6 cm). Te 6-tki łatwo zobaczyć po kolorze lodu. Gdyby nie to, że przyszła odwilż i trochę pada, to jutro można by bezpiecznie polatać. Może się utrzyma.
- Maciej, P 247
- Autor
- Wylogowany
- Administrator
- P 247
Mniej
Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #1262
przez Maciej, P 247
Niestety nie mogłem dzisiaj (we wtorek) podjechać nad Otalżyno, ale Wojtek, P311 właśnie do mnie dzwonił, że stoi na lodzie i jest 7-8 cm lodu! Zaraz pojedzie na drugi brzeg i sprawdzi, czy w rejonie gdzie jest szklanka (ok 1/4 powierzchni jeziora) - grubość jest taka sama.
Jeśli pogoda nie załamie się "masakrycznie", to może jutro polatamy!
Jeśli pogoda nie załamie się "masakrycznie", to może jutro polatamy!
- Maciej, P 247
- Autor
- Wylogowany
- Administrator
- P 247
Mniej
Więcej
10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #1261
przez Maciej, P 247
Nowy post
Z pozdrowieniami od Ksawerego... tak należałoby zacząć tę relację. Wiatr się skończył, śnieg napadał (dużo) i przyszedł mróz. Połowa Otalżyna (
) to piękny śniegolód, druga - jeszcze piękniejsza szklanka. Grubość to ok. 5 cm, można wejść, ale nie polecam... trzeszczy i strach jest. W nocy było -6, całe jezioro stoi. Dzisiaj zapowiadane są deszcze, więc jeśli nie zmyje zupełnie, to przynajmniej "zliże" śniegolód, a od wtorku znowu trochę mrozu. Może do przyszłego weekendu dobije do 7 cm, bo jezioro b. płytkie.
Wszystkie zdjęcia tutaj.
Wszystkie zdjęcia tutaj.
Ostatnia10 lata 11 miesiąc temu edycja: Maciej, P 247 od.
Moderatorzy: Tomek Zakrzewski
Czas generowania strony: 0.041 s.