- Otrzymane podziękowania: 45
Punkty pomiaru ugięcia masztu
- Tomek Zakrzewski
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
10 lata 2 tygodni temu #2063
przez Tomek Zakrzewski
Replied by Tomek Zakrzewski on topic Punkty pomiaru ugięcia masztu
Stefan,
w tym co pisze Maciej jest dużo prawdy. Samodzielne wykonanie pomiaru daje Ci ten komfort, że jeśli w przyszłości podejmiesz decyzję o zmianie masztu na twardszy/miększy to możesz dzięki takiemu pomiarowi mieć referencję czy Twój nowy nabytek, przynajmniej w warunkach warsztatowych, wykazuje oczekiwaną twardość.
Krótkie w ostatnich latach sezony nie dają komfortu testowania zbyt wielu konfiguracji i wariantów sprzętowych. Zbudowanie własnej bazy informacji o sprzęcie pozwoli Ci zmniejszyć ryzyko nietrafionych zakupów i zwiększy prawdopodobieństwo dokonania najlepszego wyboru.
Reszta okaże się na lodzie.
Tomek
w tym co pisze Maciej jest dużo prawdy. Samodzielne wykonanie pomiaru daje Ci ten komfort, że jeśli w przyszłości podejmiesz decyzję o zmianie masztu na twardszy/miększy to możesz dzięki takiemu pomiarowi mieć referencję czy Twój nowy nabytek, przynajmniej w warunkach warsztatowych, wykazuje oczekiwaną twardość.
Krótkie w ostatnich latach sezony nie dają komfortu testowania zbyt wielu konfiguracji i wariantów sprzętowych. Zbudowanie własnej bazy informacji o sprzęcie pozwoli Ci zmniejszyć ryzyko nietrafionych zakupów i zwiększy prawdopodobieństwo dokonania najlepszego wyboru.
Reszta okaże się na lodzie.
Tomek
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Maciej, P 247
- Wylogowany
- Administrator
- P 247
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 124
10 lata 3 tygodni temu - 10 lata 3 tygodni temu #2062
przez Maciej, P 247
Replied by Maciej, P 247 on topic Punkty pomiaru ugięcia masztu
Od porównań międzymasztowych o wiele ważniejsze jest, czy potrafisz na swoim maszcie szybko jeździć. Nieważne czy jest twardy, czy miękki - jeśli wiesz, jak wyciągnąć z tego maksymalną prędkość, to nie ma znaczenia co wyjdzie z pomiaru. Na ogół wychodzi jakaś obiektywna miara, którą próbuje się interpretować, a potem w wyścigu i tak wychodzi co innego.
Tak samo z płozami, płozownicami i żaglami.
Wniosek praktyczny: trzeba dobrze oblatać swój sprzęt i wiedzieć, co i w jaki sposób można z niego wycisnąć. Problem w tym, że czasu i lodu mało
Kilka lat temu zmierzyłem mój maszt konstrukcji Darka, P13:
Q = 40 kg
- pomiar kolumny 42 mm,
- pomiar po całości 121 mm,
- pomiar gięcia "do tyłu" 43 mm.
I co z tego?
Maszt genialnie spisuje się w szambie, w połączeniu z miękką płozownicą.
Mam jeszcze Kenta 5-tkę, na którym z regat na regaty jeździ mi się coraz szybciej (mam nadzieję na kontynuację trendu) i nie mam bladego pojęcia ile się gnie.
Jak widać ignorance is bliss.
Tak samo z płozami, płozownicami i żaglami.
Wniosek praktyczny: trzeba dobrze oblatać swój sprzęt i wiedzieć, co i w jaki sposób można z niego wycisnąć. Problem w tym, że czasu i lodu mało
Kilka lat temu zmierzyłem mój maszt konstrukcji Darka, P13:
Q = 40 kg
- pomiar kolumny 42 mm,
- pomiar po całości 121 mm,
- pomiar gięcia "do tyłu" 43 mm.
I co z tego?
Maszt genialnie spisuje się w szambie, w połączeniu z miękką płozownicą.
Mam jeszcze Kenta 5-tkę, na którym z regat na regaty jeździ mi się coraz szybciej (mam nadzieję na kontynuację trendu) i nie mam bladego pojęcia ile się gnie.
Jak widać ignorance is bliss.
Ostatnia10 lata 3 tygodni temu edycja: Maciej, P 247 od.
- StefanS
- Wylogowany
- Senior Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
10 lata 3 tygodni temu #2060
przez StefanS
Replied by StefanS on topic Punkty pomiaru ugięcia masztu
Podpowiedz mi proszę do czego przyrównać dane z tych pomiarów, jakich masztów i jakie są granice sztywności dla wagi sternika.
Stefan P402
Stefan P402
- Tomek Zakrzewski
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 45
10 lata 3 tygodni temu #2040
przez Tomek Zakrzewski
Nowy post
Jeśli ktoś szykuje się przed sezonem do wykonania pomiarów ugięcia swojego masztu to mam podpowiedź w jaki sposób to mierzyć.
Bardzo istotne jest wykonanie właściwego podparcia tak aby masz nie miał możliwości obrotu wokół własnej osi podczas obciążania. Ponieważ pojedyncze milimetry w wyniku pomiaru decydują czy masz jest miękki lub twardy należy przygotować sobie odpowiednie łoże. Najszybciej wyciąć w grubej sklejcie lub dla bardziej wytrwałych wylaminować.
A tutaj wersja pliku w PDF:
Bardzo istotne jest wykonanie właściwego podparcia tak aby masz nie miał możliwości obrotu wokół własnej osi podczas obciążania. Ponieważ pojedyncze milimetry w wyniku pomiaru decydują czy masz jest miękki lub twardy należy przygotować sobie odpowiednie łoże. Najszybciej wyciąć w grubej sklejcie lub dla bardziej wytrwałych wylaminować.
A tutaj wersja pliku w PDF:
Moderatorzy: Tomek Zakrzewski
Czas generowania strony: 0.079 s.